Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ:

 Τα ψάρια, όπως πολλοί ξέρουμε είναι πολύ πιο έξυπνα και πονηρά απ'οτι φανταζόμαστε. Εξαιρούνται φυσικά τα ψάρια που διαφεύγουν κατά καιρούς από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας όπου δεν ξέρουν και δεν αντιλαμβάνονται εύκολα τον κίνδυνο. 
  



Έτσι λοιπόν, τα άγρια ψάρια με την εξυπνάδα τους, μπορούν να προβλέψουν και να διαισθανθούν τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες μέχρι και τρις μέρες πριν αυτές

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΤΣΙΜΠΑΝΕ:

  Τώρα όπου ο καιρός έχει αρχίσει να ''αγριεύει'', δηλαδή βροχές, καταιγίδες, ψύχος και ισχυρούς ανέμους όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση τα ψάρια αφήνουν τις ακτές και κατευθύνονται προς τα βαθειά νερά για αναζήτηση θερμών ρευμάτων. 


  Αυτή την εποχή τα ψάρια που μένουν είναι λιγοστά. Κυρίως κέφαλοι, σορκοί (σαργοί) ή ακόμα κάπoια λαβράκια και μούρμουροι (μουρμούρες). 



  Το ωράριο των ψαριών αλλάζει από το καλοκαίρι. Θα πρέπει συνήθως να βγει ο ήλιος

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΝ:

  Oι καλαμαριέρες  που χρησιμοποιώ στο ψάρεμα καλαμαριών από την ακτή είναι αυτές που έχουν μολυβένιο βάρος κάτω από την μύτη και οι περισσότεροι τις γνωρίζουν ως «γαρίδες» λόγω του σχήματος τους και τις συναντάμε σε διάφορα μεγέθη. 


Οι καλαμαριές του Eging  έχουν σχεδιαστεί να ψαρεύουν στο βύθισμα και όχι στην ανάκτηση και γι

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΛΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΖΥΜΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ (ΣΥΝΤΑΓΗ 1)

     φωτο-RouaMat.com
                                                                               

 Το ζυμάρι είναι από τα πιο συνηθισμένα δολώματα που χρησιμοποιεί ο ψαράς του απίκο, του εγγλέζικου και μπολονέζ. Μπορεί να πάρει το σχήμα που επιθυμούμε και την

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ. Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ:

                                                                            

Μπήκαμε στον Δεκέμβριο. Τον πρώτο μήνα του χειμώνα όπου οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν. Μαζί όμως με την αλλαγή της εποχής, αλλάζει και η συμπεριφορά των ψαριών.
                                                                                                
  Τα ψάρια, κατα την αισθητά χαμηλή θερμοκρασία του χειμώνα, ξεκινούν σιγά σιγά να

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΩΣ ΨΑΡΕΥΟΥΜΕ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΑΠΟΤΟΜΑ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ:

                                                                                                                                                                                                                                               


  Είναι πολλές οι φορες που σαν ψαρεύουμε και δεχόμαστε πολλά τσιμπήματα από αξιόλογα ψαρια ενω ξαφνικά σταματάνε απότομα. Τι μπορεί να φταίει άραγε;

 Οι κύριοι ένοχοι συνήθως που μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο είναι α) η σμέρνα   β) το χταπόδι  γ) ο λαγοκέφαλος. Αυτά συνήθως είναι τα ψαρια που τρομάζουν τα υπόλοιπα γύρω τους κάνοντας τα να απομακρύνονται από εκεί που ψαρεύουμε. Αν τυχών ρίχνουμε μαλάγρα, από

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΣΟΡΚΟΙ (ΣΑΡΓΟΙ) Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ:

  Ο σορκός αποτελεί από τα θηράματα κάθε ερασιτέχνη ψαρά κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι καλύτεροι μήνες για το ψάρεμα τους ξεκινούν από τώρα ( μέσα Νοεμβρίου ) μέχρι και αρχές Μαρτίου. Αυτοί οι παγεροι μηνες του χρόνου, σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους που πνέουν ορισμένες ημέρες, καθώς και τις βροχές, κάνουν τους σορκους να θέλουν να φάνε. Όταν δηλαδή υπάρχει σε κάποιο γνωστό μας σαργότοπο κύματα και θολούρα τότε αυτή η ημέρα ίσως μας δώσει αξιόλογα μεγέθη σορκων.
  

  Προτιμάμε λοιπόν κάποια μέρα όπου να υπάρχει συννεφιά ή ακόμη και βροχές, καθώς και κύματα

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΒΟΛΕΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: ΟΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΨΑΡΟΤΟΠΟΙ!

                                                                

 Κάθε εκβολή ποταμού στην θάλασσα, αποτελεί εξαίσιο ψαρότοπο. Τα ποτάμια καθώς έρχονται στη θάλασσα παρασύρουν μαζί τους πολλές ποικιλίες τροφής έλκοντας πολλά

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ ΜΕ ΑΠΙΚΟ:

Το απίκο στο είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη τεχνική για το βράχο. Μέσα σε πολύ λίγη ώρα μπορούμε να πιάσουμε πολλά εκλεκτά ψαρια. Πάμε να δούμε τώρα μυστικά, τα οποία κάνουν την διαφορά.

Σημείο Ψαρέματος
 Στο απίκο επιλέγουμε να ψαρέψουμε σε μικρά πετρώδη κολπάκια για να μπορει η μαλάγρα    (μπασμος)  να μένει στον τόπο και να μυρίζει μαζεύοντας τα ψαρια από κάτω μας.

Αρματωσιά
Μάνα: 20-25 mm
Παραμαλο: 14-20 mm ( προτιμάμε αόρατη 100%)

Δόλωμα
Πολύ καλό δόλωμα είναι τα σκουλήκια όλων των ειδών. Εξίσου αποτελεσματικό δόλωμα είναι η ζύμη με φιλέτο ψαριού.

Καιρός 
Σχετικά ανεμωδης, (4-5 bf) ώστε να υπάρχει θολούρα και να τσιμπήσουν χωρίς φόβο και τα πονηρά και μεγάλα ψαρια του βράχου αλλα και όχι μόνο.

                                                                                                                           


Ψάρεμα στην Κύπρο

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ; ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΓΕΡΗ ΨΑΡΙΑ!

  ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ


   Βρισκόμαστε σχεδόν στον μήνα Νοέμβριο. Όπου ο χειμώνας θα αρχίζει να μπαίνει για τα καλά. Τι γίνεται όμως αν το μετεωρολογικό δελτίο για την μέρα που έχουμε προγραμματισμένο το ψάρεμα προβλέψει βροχές; 

   Το τελευταίο που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να το αναβάλουμε. Μια μέρα σαν κι αυτή είναι ευκαιρία για το ψάρεμα μας. Εξάλλου, στις ήπιες συνθήκες με μια ηλιόλουστη

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΜΗΝΑΛΛΑΓΙΑ: ΒΡΟΧΕΡΟΣ Ή ΞΗΡΟΣ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2016-17 [εικονες,βιντεο]

Ο κύριος Λεωνίδας Λεωνίδου, από τον Αγρό, είναι γνωστός παρατηρητής καιρικών φαινομένων, από την ηλικία των 10 ετών με τις προβλέψεις του, όπως καυχιέται, να έχουν μεγάλη επιτυχία. Καλεσμένος το πρωί της Τρίτης 20/9 στην εκπομπή «Ενημέρωση τώρα» ανέπτυξε την θεωρεία του για τα μηναλλάγια.


Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδου τα μηναλλάγια ξεκινούν στις 3 Αυγούστου και κάθε μέρα που περνά είναι και ένας μήνας. (Δηλαδή 4 Αυγούστου είναι Σεπτέμβριος κτλ, ενώ κάθε 45-50 λεπτά της ώρας είναι και μια μέρα). Αυτά όλα του τα έχει διδάξει η γιαγιά του, σημάδια τα οποία ο ίδιος όπως υποστηρίζει έχει τελειοποιήσει.
Όπως ο ίδιος δήλωσε το βίντεο που θα δείτε πιο κάτω ο Ιανουάριος θα είναι ο πιο βροχερός μήνας, ενώ τόνισε ότι «πέρσι μας ψέκασαν» και το είδε ο ίδιος με τα μάτια του, ενώ με μια γενική εικόνα θα είναι

ΠΟΙΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΦΕΛΟΥ ΓΙΑ ΑΠΙΚΟ:

  Στο εμπόριο, κυκλοφορούν πολλών ειδών και μεγεθών φελλοί για το ψάρεμα απίκο. Ποιο μέγεθος είναι το πιο αποτελεσματικό;
 Το καλύτερο είναι όσο πιο μικροί και διακριτικοί γίνεται, για να μην είναι αντιληπτοί από τα ψάρια. Για παράδειγμα ένας πολύ μεγάλος φελλός σε καθαρή θάλασσα χωρίς θολούρα θα είναι πολύ αντιληπτός και πολύ πιθανόν τα πονηρά ψάρια αν τον δουν να μην πλησιάσουν. Τα καλύτερα μεγέθη κατα την γνώμη μου είναι 1,5 - 2g.
 Ακόμα προσέχουμε να μην υπάρχουν στο αποκάτω μέρος έντονα χρώματα για να μην τρομάζουμε τα ψαρια.





Ψάρεμα στην Κύπρο

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΙΚΟ & ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ: ΠΑΤΩΤΑ Ή ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ

  Σε αυτές τις δυο τεχνικές ψαρέματος απίκο και εγγλέζικο έχουμε την ευχέρεια να μπορούμε να ανεβάσουμε ή να κατεβάσουμε τον φελλό στο απίκο ή το στοπερ στο εγγλέζικο για το βάθος που θέλουμε να βρίσκεται το δόλωμα μας. Τελικά ποιο είναι το καλύτερο βάθος για αποτελεσματικές ψαριές;
  Πρώτα απ'ολα βυθομετρούμε τον τόπο που ψαρεύουμε. Είναι απαραίτητο να ξέρουμε σε τι βάθος ψαρεύουμε. 
  Αφού λοιπόν ξέρουμε σε τι βάθος ψαρεύουμε, επιλέγουμε το ψάρι που θα ''κυνηγήσουμε''. Για παράδειγμα, αν ψαρεύουμε κέφαλους, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε παράμαλλο περίπου 30 - 40 εκ. Οι κέφαλοι τις περισσότερες φορές κινούνται πιο ψηλά. Αντίθετα αν πάμε για σορκούς, μελάνες, λαβράκια ή τσιπούρες θα πρέπει να έχουμε το παράμαλλο 2-3 πόντους πάνω από την άμμο ή ακόμη και πατωτά.


Ψάρεμα στην Κύπρο



Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΜΥΣΤΙΚΑ... ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΙΣΙΝΕΣ (ΠΕΤΟΝΙΕΣ)



Οι μισινες ή αλιώς πετονιες είναι κάτι που κάθε ερασιτέχνης ψαράς χρειάζεται. Εκτώς απο τα μεγέθη που ανάφερα σε άλλο άρθρο (πατήστε εδώ για να το δείτε ) υπάρχουν και άλλες σημαντικές λεπτομέριες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ψάρεμα. Δείτε πιο κάτω μερικές απο αυτες:

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΟΡΚΟΥ ΑΝΑ ΕΠΟΧΗ:

Ο Σορκος, ένα ψάρι σχετικά παράξενο που την μια μέρα μπορεί να γεμίσεις τον κουβα και την άλλη ούτε τσιμπιά.
Ο Σορκος λοιπόν όταν μπει για τα καλά το καλοκαίρι διαπιστώνουμε συνήθως πως δεν πιάνουμε πολλά ψάρια του είδους του. Ο λόγος είναι ότι το καλοκαίρι ο Σορκος πηγαίνει στα βαθειά νερά αποφεύγοντας τους λουόμενους που του προκαλούν φόβο, καθώς και για να γλιτωσει από τα αρπακτικά που το καλοκαίρι πληθαίνουν.
Όταν ο χειμώνας ξαναεπιστρέψει και οι θερμοκρασίες ξαναπέσουν, ο Σορκος επιστρέφει ξανά στη πετρώδη και πια ήσυχη φωλιά του.
Όποτε, μην ανησυχείτε αν αυτό τον καιρό δεν πιάνετε αρκετούς σαργούς. Όταν έρθει ξανά ο χειμώνας ετοιμαστείτε για γερή ψαριά!


Ψάρεμα στην Κύπρο

                                 Φωτό-wikiwand.com



Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ!

  Ιδιαιτερα προβληματισμένοι οι Κύπριοι ψαράδες για φέτος λόγω της συνεχούς αποτυχίας στο ψάρεμα. Φέτος πολλά ψάρια ιδιαίτερα οι μεγάλοι μουρμουροι και τα λαβράκια δεν έδειξαν έντονα την παρουσία τους( εξαιρούνται ψάρια που τυχών να διέφυγαν από ιχθυοτροφεία.) Από πολλούς ψαράδες που είχα φέτος επαφή, αλλά και από εμένα για φέτος κατατάσσουμε μια από τις χειρότερες χρονιές πολλών ετών. Ακόμη και ψαράδες 65-70 χρόνων που άρχισαν από μικροί ψάρεμα μου είπαν πως δεν έχουν ξαναζήσει κάτι τέτοιο και ήταν πολύ προβληματισμένοι. Ακόμη έλεγαν << μόνο κουρκούνες εσιει φέτος τα αλλα εχαθηκασιν>>. <<Πέρσι έτσι τζαιρον εγεμωναμεν σικλες με μουρμουρους και λαβράκια αλλά φέτος τίποτε. Έν εξαναδα κάτι παρομοιο.>>

        


Οι αιτίες;

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΡΜΟΥΡΟΥ ( ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΣ)

Δόλωμα:
 Έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε σκουλήκια. ( ακροβάτης,αμερικανος κ.α.)


Αρματωσιά
Αν ψαρεύουμε με εγγλέζικο η απίκο το καλύτερο είναι το δόλωμα να είναι 1-2 πόντους πάνω από την άμμο η ακόμη και πατωμενο. Ο λόγος; Ο Μουρμουρος σκάβει στην άμμο για να βρει σκουλήκια και δεν ανεβαίνει συχνά πιο ψηλά.



Μισινα (Πετονιά):
Λόγω της εξυπνάδας του είδους αυτού,προτιμάμε λεπτές και αόρατες μισινες. Παραμαλλο:
100% αόρατες. Από 0,12-0,18 mm ανάλογα πάντα με το μέγεθος των ψαριών και με το πως ψαρεύουμε.

Ψαρεμα στην Κύπρο


φωτο-psaria.eu
Αποτέλεσμα εικόνας για μουρμουρα ψαρι






Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕΛΑΝΕΣ (ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΑ) ΤΕΡΑΤΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ! [ΒΙΝΤΕΟ]





Καθώς έφευγα από το Άγιο Όρος στην Θεσσαλονίκη είδα μπροστά μου μελάνες τουλάχιστον 800 γραμμαρίων και ξαφνιάστηκα από το μέγεθος αλλά και από τον αριθμό των ψαριών που βρίσκονταν εκεί. Δείτε τα εκπληκτικά βίντεο που τράβηξα από το πλοίο...  

                                                                                                                    

                                           



Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ... ΤΣΙΠΟΥΡΑ

Τσιπουρα. Από τα πιο γνωστά ψαρια της Κύπρου, με νόστιμο κρέας και υπερηφάνεια σε αυτόν που θα την ψαρέψει. Τους φθινοπωρινούς μήνες είναι η καλύτερη εποχή για το ψάρεμα της τσιπούρας  όταν αρχίσουν οι θερμοκρασίες να πέφτουν σιγά-σιγά, ιδιαίτερα τον Οκτωμβριο έρχεται  στα ρηχά νερά και κοντά σε μεικτους βυθούς (φύκια,πέτρες,άμμο) καθώς και σε πετρωδης για να γεννήσει τα αυγά της. 
 Τα δολώματα τα οποία μπορούμε να την ψαρέψουμε είναι  ιδιαίτερα σε σκουλήκια όπως Φαραώ,μονοδολι,ακροβάτη κ.α.
  Η τσιπούρα μπορεί να τσιμπήσει από πολύ πρωί μέχρι το μεσημέρι και με όλες τις τεχνικές ψαρέματος.
 Αρχικά γεννιέται ως αρσενικό και στην συνέχεια γίνεται θηλυκό.
 Ένα αρνητικό με την τσιπούρα είναι πως αν είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να δαγκώσει την μισινα μας και να μας τα κόψει.

Ψάρεμα στην Κύπρο

                                   

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΜΑΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΚΕΦΑΛΟΥ

   Τώρα, όταν πάμε ψάρεμα, σίγουρα πολλές φορές βλέπουμε κέφαλους να πετάγονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σαν να μας κάνουν επίδειξη.
Αυτή την εποχή έρχονται κέφαλοι ή και άλλα ψάρια από το πέλαγος προς το νησί μας.
Συνήθως κυμαίνονται από kg και πάνω.
    Μπορούν να ψαρευτούν εύκολα με όποιο δήποτε είδος ψαρέματος και με ιδιαίτερη προτίμηση την φραντζόλα. Αν υπάρχουν κέφαλοι, και δουν την φραντζόλα θα ορμήσουν. Οι κέφαλοι συνήθως τσιμπούν κοντά στο μεσημέρι.
   O κέφαλος κατά την ώρα της σύλληψης του δίνει όλες του της δυνάμεις για να μας κόψει την πετονιά (μισίνα) και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις κινήσεις μας.

Αρματωσιές για απίκο (αντέννα)

Μάνα 0,20-0,22
Παράμαλο 100% αόρατο
0,16-0,18
Αγκιστρια
Μέτροια 10,11,12

Άλλο είδος ψαρέματος με μηχανάκι π.χ. εγγλέζικο

Μάνα 
0,25-0,30
Παράμαλο
0,20-0,25


Ψάρεμα στην Κύπρο




Φωτο- gooddive.com

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΟΨΑΡΟ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

Mε την πρόσφατη εκβάθυνση της διώρυγας του Σουέζ, το λινονταρόψαρο ξεκίνησε να κάνει έντονα την παρουσία του στις νότιες ακτές του νησιού μας. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί 20 λιονταρόψαρα στην Κύπρο.  Πρόκειται για ένα ψάρι το οποίο έχει δηλητηριώδες αγκάθια τα οποία αν τσιμπήσουν κάποιο, θα πρέπει άμεσα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Το ψάρι γεννά περίπου 2 εκατομμύρια αυγά τον χρόνο τα οποία παρασύρονται από τα ρεύματα πράγμα που βοηθά στην εξάπλωση τους. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν πως σε μόλις 5 βδομάδες μπορούν να αφανίσουν σχεδόν ένα ύφαλο. Όταν το ψάρι ψοφήσει, το δηλητηριο του παύει να ενεργεί. Πάντως, με το σωστό καθάρισμα το ψάρι είναι αρκετά νόστιμο.


Ψάρεμα στην Κύπρο


Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

ΠΑΡΑΔΟΞΟ: ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΩΚΕΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ!


Αυτή η συγχώνευση των ωκεανών ή τα «σύνορα των ωκεανών» είναι το πιο 
ασυνήθιστο πράγμα που μπορεί να δει κανείς σε μια κρουαζιέρα στην Αλάσκα.
 
Αυτά τα δυο σώματα νερού συγχωνεύονται στην μέση του κόλπου της Αλάσκα σχηματίζοντας μια γραμμή από αφρούς. 
 
Πολλοί αναφέρουν ότι μοιάζει με ένα φαινόμενο Halocline, το οποίο είναι μια υποχώρηση που προκαλείται από την ισχυρή, κάθετη κλίση της αλατότητας σε ένα σώμα νερού. 
 
Ωστόσο, αρκετοί αναφέρουν ότι το Halocline είναι περισσότερο ένα οριζόντιο φαινόμενο, ενώ αυτό είναι περισσότερο προσανατολισμένο κάθετα.
 
Στην πραγματικότητα αυτό που βλέπετε είναι αποτέλεσμα του λιωσίματος των πάγων που αποτελούνται από γλυκό νερό και του υψηλότερου ποσοστού αλατιού που έχει ο ωκεανός. 
 
Αυτό κάνει τα δύο σώματα νερού να έχουν διαφορετική πυκνότητα και ως εκ τούτου καθιστά πιο δύσκολη την ανάμειξη τους. Μετά από αρκετό χρόνο όμως, αναμειγνύονται.
 
Ότι και να είναι πάντως, η συγχώνευση των ωκεανών είναι σίγουρα μια καταπληκτική εκδήλωση της φύσης.


 ΠΗΓΗ-PRO NEWS

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΔΟΛΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ:


  Μικρά σε μέγεθος αλλά εξαιρετικά δελεαστικά. Για ποιο δόλωμα μιλάμε; Μα τα σκουλήκια bigattini. Κατά ακρίβεια δεν είναι σκουλήκια αλλά προνύμφες μύγας.
  Μένουν για αρκετές βδομάδες ζωντανά στο ψυγείο μας και αποτελούν εξαίσιο δόλωμα για τα λαβράκια, κέφαλους, σορκούς, μελάνες κ.α. Λόγω της υψηλής τους ποσότητας σε πρωτεΐνες, τα προτιμούν όλα τα είδη ψαριών. Μπορούμε κάλλιστα να τα βάλουμε και μέσα στην μαλάγρα.
  Ακόμα μένουν για αρκετή ώρα ζωντανά στο αγκίστρι μας μέσα στο νερό και δύσκολα πέφτουν από αυτό διότι έχουν σκληρή φλούδα.
  Είναι φτηνά στην αγορά και μπορούμε να τα προμηθευτούμε από είδη ψαρέματος.
 Το κακό τους είναι ότι αν τα αφήσουμε πολύ ώρα έξω, αυτά μυρίζουν άσχημα και μερικές φορές παράγουν και αφρό, αλλά μπροστά στα ψάρια που προσελκύουν αυτό δεν είναι τίποτα!

Δοκιμάστε τα!

Ψάρεμα στην Κύπρο


                                                          

                                              
Βίντεο απο youtube κανάλι ThalassaMedia                                              



Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΓΕΜΑΤΟΣ ΦΩΚΙΕΣ Ο ΚΟΛΠΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ:

Μεγάλο είναι το πρόβλημα για τους ψαράδες με τις φώκιες που δεν λένε να φύγουν από αυτή την περιοχή. Κάθε φορά που πηγαίνω ψάρεμα στην Επισκοπή πάντα βλέπω 5-6 φώκιες να τριγυρνάνε ενώ δεκάδες κέφαλοι καθώς και άλλα είδη ψαριών να πηδάνε τρομαγμένα πάνω από την θάλασσα ελπίζοντας να ξεφύγουν από την φώκια. Μάλιστα πριν λίγες μέρες καθώς ψάρευα ανέμελα, μία φώκια στα 15-20 μέτρα πιο μακριά από εμένα, κυνηγούσε τα ψάρια ενώ αυτά κατατρομαγμένα έτρεχαν να ξεφύγουν.

Μία φώκια για να χορτάσει χρειάζεται περίπου 12 kg ψάρια. Σκεφτείτε λοιπόν πόσα ψάρια θα πρέπει να φαγωθούν για να χορτάσει. Ο κόλπος Επισκοπής είναι από τις θάλασσες που υπάρχουν αποθέματα σε ψάρια και έτσι δεν λένε να φύγουν.
Ο καλύτερος τρόπος για να δούμε αν έχουν σκοπό να φύγουν είναι να πηγαίνουμε αλλού για ψάρεμα και να περιμένουμε. Ποτέ να μην γινόμαστε βίαιοι απέναντι τους.

Ψάρεμα στην Κύπρο


photo-www.typos.com



Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΓΕΜΙΣΕ Η ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ!

Με τσιπούρες ιχθυοτροφείου γέμισε η Λάρνακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θαλάσσια περιοχή, από τον Κόννο μέχρι και τον ποταμό Λιοπετρίου, έχει γεμίσει τσιπούρες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα δίχτυα του ιχθυοτροφείο, στο οποίο βρίσκονταν οι τσιπούρες, σχίστηκαν.

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και έσπευσαν στην περιοχή με κουβάδες, καλάμια και ψαροτούφεκα.
ΠΗΓΗ-ANT1IWO

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: [ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ]

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού σήμερα. Ακόμα, σε πολλές περιοχές σημειώθηκε χαλαζόπτωση ενώ προς το απόγευμα αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Τα ψάρια διαισθάνονται την κακοκαιρία και πάνε να κρυφτούν!                                                                                          










Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ:ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ:

photo-www.neatv.gr


Πολλές φορές όταν πάμε για ψάρεμα, τα ψάρια δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για το δόλωμα μας. Υπάρχει λύση; Μα φυσικά! Εκτός από την αλλαγή του δολώματος

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΣΚΥΛΟΨΑΡΟ 650 KG ΣΤΗΝ ΚΩΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ! [ΦΩΤΟ]


Αυτό είναι το τεραστίων διαστάσεων σκυλόψαρο, βάρους 650 κιλών, που έπιασαν στα κατεχόμενα [ΦΩΤΟ]

Ενα τεράστιο σκυλόψαρο 650 κιλώνκατάφεραν να πιάσουν τ/κ ψαράδες κοντά στην Κώμη του Γιαλού.
Πρόκειται, όπως γράφεται, για ένα τεράστιο σκυλόψαρο μήκους 3,5 μέτρων και βάρους 650 κιλών, στη θέα του οποίου οι ψαράδες ξαφνιάστηκαν και φοβήθηκαν. Θεωρείται ότι είναι το

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!

αλιευτική πολιτική


Τα τελευταία χρόνια στην Μεσόγειο Θάλασσα παρατηρείται μύωση των αποθεμάτων της. Τα ψάρια μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς λόγο υπεραλίευσης. Επιστήμονες ακόμη λένε πως αν συνεχιστεί με τέτοιους ρυθμούς η υπεραλίευση σε μερικά χρόνια η μεσόγειος θα

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ

Αφορά όλους τους σωστούς ψαράδες

Μια σημαντική προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό απο την ομάδα του περιοδικού μας , με σκοπό την συλλογή δεδομένων για να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη των θαλασσιών αποθεμάτων. Με την βοήθεια του Τ.Α.Θ.Ε  και της Αρχής Λιμένων και με υπεύθυνο συντονιστή τον Ανδρέα Ανδρέου μαρκάρουμε και απελευθερώνουμε ψάρια με σκοπό να μελετήσουμε διάφορες πτυχές της ζωής τους και να τα βοηθήσουμε. Οποιος βρεί ψάρια με την ζετική σήμανση παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μας.

ΠΗΓΗ-ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
                       

ΨΑΡΕΜΑ BOLOGNESE ΧΩΡΙΣ ΦΕΛΛΟ {video}

Ψαρεμα bolognese χωρις φελλό.Μια Κυπριακή παραγωγή του περιοδικού Το ψάρεμα και τα μυστικά του.Απο το YouTube κανάλι του Mirsini Theodorou.



Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΧΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 23/4/16!

Ψαράδες στη Λεμεσό έπιασαν καρχαρία και κινηματογράφησαν καρέ-καρέ τη στιγμή.
 
Ένα εντυπωσιακό βίντεο κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο κυπριακό διαδίκτυο, με μια ομάδα φίλων που εγκλώβισαν έναν καρχαρία στην προσπάθειά τους να πιάσουν μια καλή ψαριά.
Ο Captain Matthew και η παρέα του κατάλαβαν πως στο αγκίστρι τους που έριξαν σε βάθος 500 μέτρων ήταν ένας καρχαρίας και έτσι τον έφεραν όσο πιο κοντά μπορούσαν στο σκάφος.
Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται να λένε οι ίδιοι, το μήκος του ενδεχομένως να φτάνει και τα 2 μέτρα.
Οι φίλοι ψαράδες προσπάθησαν να τον απεγκλωβίσουν-απελευθερώσουν και τελικά τα κατάφεραν.
Δείτε πιο κάτω το εξαιρετικό βίντεο που ανάρτησαν πριν από λίγες ώρες στο youtube:
ΠΗΓΗ-http://city.sigmalive.com/





Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΜΑΙΟΣ:ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΡΟΦΗ


                           

Μάιος: Τα ψάρια σιγα-σιγά ξεκινούν να αποχαιρετουν τα βαθιά νερά και να έρχονται προς τα ξεβαθα.Η άνοδος της θερμοκρασίας τα κάνει να έρχονται προς τα έξω,καθώς και να γεννήσουν τα

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

TA 6 ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΕΠΟΡΤΕΡ:

Συνήθως όταν στην Κύπρο αναφερόμαστε σε δηλητηριώδη ζώα, το μυαλό όλων πάει στα  φίδια και τις φίνες. Η είδηση της δηλητηρίασης μητέρας και γιου από την Ρωσία που είχαν καναλώσει  λαγοκέφαλους ήρθε να θυμίσει σε όλους ότι και οι θάλασσες κρύβουν κινδύνους. 
 
Με αφορμή το περιστατικό, ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online παρουσιάζει τα 6 δηλητηριώδη ψάρια της Κύπρου αλλά και τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε σαν μια πρώτη βοήθεια μέχρι να καταφύγουμε στον γιατρό σε περίπτωση που «συναντηθούμε στη θάλασσα ή καταναλώσουμε ένα από αυτά.

ΔΡΑΚΑΙΝΑ
drakaina.jpg

Xαρακτηριστικό είδος της οικογενείας είναι η μεγάλη δράκαινα. Έχει μήκος έως και σαράντα εκατοστά και βάρος μέχρι δυο κιλά. Ζουν κατά βάση σε βαθιά, αλλά και σε ρηχά νερά, και

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ:

   

Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί άμεσα γιατί απασχολεί πολλούς ψαράδες. Ποιές είναι τελικά οι καλύτερες ώρες για ψάρεμα;

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΣΟΡΚΟΥ (ΣΑΡΓΟΥ):

1) Οι σορκοι μένουν εκεί που υπάρχουν πέτρες και διάφορα σπήλαια της θάλασσας.

2) Όταν θα πάμε για το ψάρεμα του σορκου πρέπει να υπάρχει φουρτούνα ή και μερικές φορές τσιμπάνε και στην συννεφιά.

3) Δεν βάζουμε χοντρά παράμαλα γιατί είναι αρκετά έξυπνο ψάρι. (π.χ. 0,14 , 0,16 ή αν μας κόβουν συχνό το παράμαλο και αν υπάρχει φουρτούνα τότε χρησιμοποιούμε ακόμα και 0,17.9)

4) Οι σορκοι συχνά όταν πιάσουμε 4-5 δεν τσιμπάνε άλλο και θέλουν άλλου είδους δόλωμα για να ξανατσιμπήσουν (δεν συμβαίνει πάντα αυτό.)


5) Μπασμώνουμε (μαλαγρώνουμε)  συχνά την περιοχή που ψαρεύουμε για να τους κρατήσουμε κοντά μας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΟΡΚΟΥΣ!

photo-constancio.vinasub.com



Ψάρεμα στην Κύπρο

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ:

                          

Άλλος ένας λόγος που τυχών να μην πιάνονται ψάρια την ημέρα ή στην περιοχή που 
ψαρεύουμε είναι η θάλασσα.Η θάλασσα παίζει αρκετό ρόλο στο ψάρεμα μας.Οταν η θάλασσα είναι καθαρή, δεν τσιμπάνε συνήθως τα ψάρια εκτός κι αν είναι συννεφιά.Ο λόγος είναι ότι η μισινα λαμπιρίζει και μπορούν εύκολα τα πονηρεμένα ψάρια να την δουν. Πρέπει να υπάρχει η θολούρα ή συννεφιά για να μην είναι ορατή η μισινα μας στα ψάρια .Μία λύση είναι να βάλουμε λεπτή μισινα για να μην είναι αντιληπτή από τα ψαρια.Αλλά συνήθως όταν είναι καθαρη,τρομαζουν και δεν βγαίνουν έξω εύκολα από την φωλιά τους.  
Οι μούρμουροι και τα λαβράκια όμως,δεν είναι παράξενο αν ποτέ τα δούμε στο αγκίστρι μας με καθαρή θάλασσα!

Ψάρεμα στην Κύπρο



Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

H «ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΜΑΡΑΚΑΙΜΠΟ! [ΦΩΤΟ]

perierga.gr - Η «αιώνια καταιγίδα» της λίμνης Μαρακαΐμπο!

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που «πλήττει» τη λίμνη Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα εδώ και αιώνες, με τη 
χώρα να βιώνει σε εκείνο μόνο το σημείο τις πιο έντονες αστραπές με το μεγαλύτερο φυσικό «ήχος και φως» του κόσμου. Εδώ και χρόνια καταιγίδες άνω των 40.000 bolt μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα χτυπώντας στο ίδιο σημείο ακριβώς και αυτό επαναλαμβάνεται 160 φορές το χρόνο, ενώ μπορεί

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΨΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ΜΑΣ:




Ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος προσέλκυσης ψαριών στο αγκίστρι μας είναι 
η γυαλιστερή χάντρα. Μπορούμε να την προμηθευτούμε από ράπτες γιατί χρησιμοποιούνται για κατασκευή διαφόρων κοσμημάτων ή διακόσμηση ρούχων, αλλά μπορούμε να την βρούμε και σε μαγαζί με είδη ψαρέματος. Προτιμήστε την να μην είναι πολύ μεγάλη και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα δηλαδή να τρομάξει τα ψάρια.
Επίσης να γυαλίζει στο φώς για να φένεται απο μακριά.

 Είναι μικρές χαντρούλες που τις περνάμε στην μισίνα μας κοντά στο αγκίστρι για να γυαλίζουν και να προσελκύουν τα ψάρια να έρχονται κοντά. Προσωπικά τις έχω δοκιμάσει και είναι πολύ αποτελεσματικές. Είναι ιδιαίτερα προσελκυστηκές στα κυνηγητικά ψάρια όπως το λαβράκι.

 Την περνάμε προσεκτικά στο παράμαλλο κοντά στο δόλωμα μας.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν η θάλασσα είναι θολή για να γυαλίζει και να φαίνεται από μακριά.Δοκιμάστε τις!

Ψάρεμα στην Κύπρο

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΗΝ ΜΙΣΙΝΑ...ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;




Πολλές φορές όταν πάμε να ρίξουμε στην θάλασσα το καλάμι με το δόλωμα, με κάποιο 
παράξενο αλλά όχι ασυνήθιστο τρόπο μπλέκεται η μισίνα κόμπο! Τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις;
To κόβουμε αμέσως! Δεν πρέπει να αφήνουμε κόμπους στην μισίνα του καλαμιού μας, γιατί εκεί που έχει δεθεί είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο. Σε περίπτωση που πιαστεί ένα μεγάλο ψάρι στο αγκίστρι μας, εκεί που είναι ο κόμπος θα κοπεί. Δεν αντέχει πολλή πίεση. Οπότε αν το δούμε δεν κάνουμε κάτι άλλο παρά κόψιμο! Γιατί κανένας μας δεν θέλει να χάνει άδικα τα μεγάλα ψάρια.


Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΥΛΟΚΟΠΙ:

  Ένα ακόμα αξιόλογο ψάρι των θαλασσών μας είναι το μυλοκόπι.Είναι ένα ψάρι που συγγενεύει με το λαυράκι και τον σολομό.Είναι φιλύποπτο,σβέλτο και δυνατό ψάρι.

ΜΗΚΟΣ Το μήκος του μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει κάποιες σπάνιες φορές το 1 μέτρο.
ΒΑΡΟΣ Το βάρος του κάποιες φορές μπορεί να φτάσει τα 15 κιλά.
ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ Η επιστημονική του ονομασία είναι Umpina Cirhosa.Σε διάφορες περιοχές το ονομάζουν και καλιακούδα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το χρώμα του στη ράχη είναι σκούρο σταχτί ή ασημοπράσινο και στην κοιλιά ασημόλευκο.Στα πλευρά του έχει λοξές κυματοειδές γραμμές που είναι ολόχρυσες με άσπρες και μαύρες ενδιάμεσα βουλίτσες.Σε κάθε μάγουλο έχει μια μαύρη βούλα.Κάτω από το σαγόνι του διακρίνουμε ένα γενάκι. Το σώμα του είναι φαρδύ και από την ράχη του μέχρι και το στόμα του καμπυλωτό.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗ Ζει κοντά στις ακτές  σε βυθό με άμμο ή με βότσαλα, φύκια και αμμόλασπη.Του αρέσει να συχνάζει στις εκβολές των ποταμών.
ΤΡΟΠΟΙ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Ψαρεύεται με αρκετούς τρόπους.Καθετή , παραγάδι ,πυροφάνι , δίχτυα και ψαροντούφεκο.Επειδή είναι πονηρό και σβέλτο ψάρι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
ΔΟΛΩΜΑ Από δόλωμα προτιμά σκουλήκια μύδια και ιδιαίτερα τις γαρίδες.

ΠΗΓΗ- θαλασσα και ψάρεμα

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΑΠΟ ΑΧΤΗ) [VIDEO]

Δείτε ενα εντυπωσιακο ψαρεμα απο την αχτή.Ψαρεύωνται μυλοκόπια,βιόλες,πεζουνόψαρο κ.α.
Απο το YouTube κανάλι του esucll

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ [ΦΩΤΟ]


                   
                                                                             

Πρίν λίγες μέρες επισκέφτηκα το λιμανάκι του Ακρωτηρίου να δω τι γίνεται και η θάλασσα
εκεί..Μπροστα μου, πολλοί λαγοκέφαλοι σκορπισμένοι παντού! Πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων με βάρκες και τα πετάνε εκεί.Εχουν πολλαπλασιαστεί πολύ.
Δείτε φωτογραφίες...

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΜΕΛΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΟΙ ΑΛΛΕΣ:

                                            photo-commons.wikimedia.org
                               

Οι μελάνες ειναι απο τα πονηροτερα ψάρια.Δεν μπορούμε εύκολα να τα ξεγελάσουμε και για αυτο
χρειαζόμαστε πάντα λεπτές μισινες για να τσιμπήσουν στο αγκίστρι μας..Ετσι και οταν τις πιάσουμε,βγάζουν μια μυρωδιά και αυτή μεταφέρεται στο δόλωμα μας.Τη μυρωδιά την μυρίζωνται οι άλλες και δεν τσιμπάνε.Οταν θα ψαρέψουμε τέτοιο ψάρι,χρειαζόμαστε μια πετσέτα για να το βγάλουμε απο το αγκίστρι και ετσι να μην μεταφερθεί η μυρωδιά στο δόλωμα..Ποτέ δεν το ακουμπάμε με γυμνά χέρια γιατι πολυ πιθανών οι συνέπειες να ειναι πολύ δυσάρεστες.

Ψάρεμα στην Κύπρο

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΨΑΡΙΑ ... ΤΕΡΑΤΑ!

Δειτε ενα βιντεο με πολυ μεγάλα ψάρια.Αυτο το βίντεο σίγουρα δεν ειναι γυρισμένο στην Κυπρο.
Ψάρια τέρατα απο έξω...
Δειτε το απο το YouTube κανάλι του  BlacktipH.





Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΜΗΝΑΛΛΑΓΙΑ:ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2016:

Βαρυχειμωνιά προβλέπουν τα μηναλλαγια ιδιαίτερα τον Φεβρουράριο για το 2016.
Θα πάμε άραγε ψάρεμα τους επόμενους μήνες;
Δείτε τι προβλέπουν...

                              photo-philenews.com

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΤΙ ΝΟΥΜΕΡΟ ΜΙΣΙΝΕΣ ΝΑ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΙ:

                   



Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που παίζει αρκετό ρόλο στο ψαρεμα μας ειναι τι είδους μισινα θα βάλουμε.(ισχυει για απίκο αλλα δεν αποκλείεται και για αλλο είδος ψαρέματος).Αρχικα θα σας πω πως το ψάρι ειναι αρκετά έξυπνο και μπορει εύκολα να διακρίνει τις μισινες μας.Εγω θα σας συνεστηνα να βάζετε λεπτές μισινες.Περιπου π.χ. 0,20' μάνα 0,18 παραμαλο.Το ψάρι ειναι αρκετά έξυπνο και δεν μπορούμε εύκολα να το πιάσουμε με μισινες 25'+...

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΜΕΡΝΕΣ!


                                              photo-http/www.naturagraeca.com
                           


Η σμέρνα ή σμύρνα είναι ψαρι (χελι) που κάνει τις εμφανίσεις του αρκετές φορές όταν πάμε για
ψάρεμα.Είναι ψάρι αρκετά επικίνδυνο μιας και έχει αιχμηρά δόντια και εύκολα μπορεί κάποιος να τραυματιστεί αν πάει χωρίς προσοχή να της αφαιρέσει το αγγίστρι.Το δάγκωμα της είναι πολύ επώδυνο.Μπορεί να μείνει ζωντανή ακόμη και για ώρες,γι'αυτό δείξτε ιδιαιτερη προσοχή!
Επίσης, οταν εμφανιστεί αυτό το ψάρι εκεί που ψαρεύουμε τα υπόλυπα ψάρια τρομάζουν και εξαφανίζονται.
Το κρέας της είναι αρκετά νόστιμο,αλλά θέλει ειδικό καθάρισμα.
 Ζει τις περισσότερες ώρες μέσα σε βράχους ή σπηλιές της θάλασσας.
Ελπίζω να μην βρεθεί ποτέ στα αγκίστρια σας,γιατί μετά ...τελείωσε το ψάρεμα.Χάνονται τα ψάρια!

Ψάρεμα στην Κύπρο

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΟΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ; ΔΥΟ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ:

Ο ένας λόγος ειναι να μην υπάρχουν ψάρια στην περιοχή όπου ψαρεύουμε.Μπορεί να μην υπάρχουν διότι τα πλοία οταν ρίχνουν χλωρίνη και γυαλιζωνται,και ως γνωστό τα ψάρια οταν υπάρχει χλωρίνη χάνονται.
Ο άλλος και πιο πιθανός λόγος ειναι η κακοκαιρία.Οταν δηλαδή εντός των επόμενων ημερών έρχεται κακοκαιρία με θυελλώδης ανέμους,χαμηλές θερμοκρασίες,ισχυρές καταιγιδες κ.α. Τα ψάρια διεσθανονται πως έρχεται κακός καιρος και λαμβάνουν τα μέτρα τους.Μπαίνουν ή ειναι κοντά στις φωλιές τους για να ειναι έτοιμα και προετοιμασμένα.Ειναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία προφυλαγμένα στις φωλιές τους.
Όποτε δεν ειναι παράξενο με μια θάλασσα καταπληκτική με θολούρα και ελαφρύ κύμα να μην τσιμπήσουν ψάρια!

Ψάρεμα στην Κύπρο


Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ.ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ!

Το πάνω βιντεο με αστειες στιγμες και το κάτω με αποτυχίες που μπορει να προκύψουν στο ψάρεμα.
Δείτε τα βίντεο... Απο τα YouTube κανάλια Nasos Vougiouklis και Top Videos Fishing



ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ:


Άλλος ένας λόγος που τυχών να μην πιάνονται ψάρια την ημέρα ή στην περιοχή που ψαρεύουμε είναι η θάλασσα.Η θάλασσα παίζει αρκετό ρόλο στο ψάρεμα μας.Οταν η θάλασσα είναι καθαρή, δεν τσιμπάνε συνήθως τα ψάρια εκτός κι αν είναι συννεφιά.Ο λόγος είναι ότι η μισινα λαμπιρίζει και μπορούν εύκολα τα πονηρεμένα ψάρια να την δουν. Πρέπει να υπάρχει η θολούρα ή συννεφιά για να μην είναι ορατή η μισινα μας στα ψάρια .Μία λύση είναι να βάλουμε λεπτή μισινα για να μην είναι αντιληπτή από τα ψαρια.Αλλά συνήθως όταν είναι καθαρη,τρομαζουν και δεν βγαίνουν έξω εύκολα από την φωλιά τους.  
Οι μούρμουροι και τα λαβράκια όμως,δεν είναι παράξενο αν ποτέ τα δούμε στο αγκίστρι μας με καθαρή θάλασσα!

Ψάρεμα στην Κύπρο


Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΘΥΕΛΛΩΔΗΣ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΟΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

                                            photo-http/amyntika.gr
                         


Η Μετεωρολογικη Υπηρεσια προβλεπει για αποψε και αυριο θυελλωδης ανεμους καθως και θαλασσοταραχες.Προσοχη! Η θαλασσα θα ειναι άγρια!
Αναλυτικα η πρόγνωση του καιρου απο το Τμημα Μετεωρολογιας Κυπρου...