Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΝ:

  Oι καλαμαριέρες  που χρησιμοποιώ στο ψάρεμα καλαμαριών από την ακτή είναι αυτές που έχουν μολυβένιο βάρος κάτω από την μύτη και οι περισσότεροι τις γνωρίζουν ως «γαρίδες» λόγω του σχήματος τους και τις συναντάμε σε διάφορα μεγέθη. 


Οι καλαμαριές του Eging  έχουν σχεδιαστεί να ψαρεύουν στο βύθισμα και όχι στην ανάκτηση και γι
αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το βάθους που θα ψαρέψουμε.
Σε ρηχά νερά προτιμούμε καλαμαριέρες που βυθίζονται αργά και αντίστοιχα σε βαθιά λιμάνια προτιμούμε αυτές που βυθίζονται γρηγορότερα.
Ο χρόνος για να φτάσει η καλαμαριέρα στον βυθό εξαρτάται από το μέγεθος της και αναφέρετε στα τεχνικά χαρακτηριστικά  που την συνοδεύουν, μετριέται σε δευτερόλεπτα ανά μέτρο  πχ  ο τύπος 4s/M που χρησιμοποιώ σημαίνει ότι βυθίζεται ένα μέτρο κάθε 4 δευτερόλεπτα. 

Το ποιο συνηθισμένο αλλά και σημαντικότερο λάθος που κάνουν όσοι τις χρησιμοποιούν για πρώτη φορά είναι ότι οι συγκεκριμένες δεν δουλεύουν όταν τις ρίχνουμε, περιμένουμε να βυθιστούν και απλώς  τις μαζεύουμε αργά, έχουν ένα ιδιαίτερο τρόπο πλεύσης που θα προσπαθήσω να εξηγήσω παρακάτω. 

  1. Μετά την βολή και λίγο πριν η καλαμαριέρα ακουμπήσει στην επιφάνεια της θάλασσας ακουμπάω  λίγο την πετονιά με το χέρι μου , με αποτέλεσμα να τεντώσει λίγο και να πέσει καλύτερα. Η συγκεκριμένη τεχνική προέρχεται από το εγγλέζικο και αποτέλεσμα έχει να στρώσει καλύτερα την αρματωσιά χωρίς να μπερδευτεί.
  2. Περιμένω ανάλογα με το βάθος του τόπου  που ψαρεύω τα αντίστοιχα δευτερόλεπτα πχ με καλαμαριέρα 4s/M αν το βάθος είναι 8 μέτρα περιμένω 32 δευτερόλεπτα.
  3. Όταν πια η καλαμαριέρα έχει φτάσει στον βυθό,  η πρώτη κίνηση που κάνω είναι να μαζέψω τα μπόσικα με προσοχή να μην τραβήξω την καλαμαριέρα στο βυθό και σκαλώσει , στην συνέχεια κάνω  ένα ή δύο απαλά τινάγματα με το καλάμι ψηλά, μετά περιμένω να βυθιστεί για 5-10 δευτερόλεπτα και έπειτα να ξανακάνω έ ένα ή δύο απαλά τινάγματα με το καλάμι ψηλά.
  4. Τη διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνω μέχρι την ακτή ενώ το χτύπημα όλες τις φορές έρχεται όταν η καλαμαριέρα βυθίζεται.
ΠΗΓΗ: kasterospinarismata.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου