Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Η κατάσταση της θάλασσας θα παίξει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο για το αν θα τσιμπήσουν ψάρια την συγκεκριμένη μέρα. Πάρα πολλές φορές έχει τύχει σε όλους μας να βλέπουμε ψάρια από κάτω μας αλλά να μην τσιμπάνε. Οι αιτίες μπορεί να είναι πάρα πολλές, αλλά σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας μπορεί να είναι η θάλασσα.


Τα περισσότερα ψάρια με ορισμένες εξαιρέσεις απαιτούν μία θάλασσα ιδιαίτερα θολή και με ελαφρύ έως μέτριο κυματισμό. Όταν η θάλασσα καθίσταται θολή, τότε τα ψάρια
ξεθαρρεύουν και γίνονται πιο ανεπιφύλακτα καθώς και επιθετικά στο δόλωμα μας, σε αντίθεση με όταν επικρατούν ήρεμες συνθήκες και καθαρά νερά. Βέβαια, όταν λέμε να υπάρχει κυματισμός εννοούμε να κυμαίνεται σε κάποια πλαίσια και όχι να ανακατεύεται η άμμος ή τα φύκια, μιας και αυτό θα αποτελέσει την καταστροφή του ψαρέματος μας, αφού τα ψάρια σπάνια θα πλησιάσουν τέτοιου είδους ακτή. Όταν τα κύματα 'γυρίζουν' και δεν επιτρέπουν την προσέγγιση της θάλασσας με καλάμι, στην Κύπρο είναι γνωστό και ως 'λόνγκα'.

  • Ποιά ψάρια τσιμπάνε σε καθαρά νερά;

Ψάρι που θα το συναντήσουμε αρκετά συχνά σε ήρεμες συνθήκες και όχι σε φουσκοθαλασσιά, είναι ο μούρμουρος (μουρμούρα). Ακόμα, πιθανό να συναντήσουμε και ορισμένους κέφαλους.


  • Πότε τα ψάρια τσιμπάνε με όρεξη στα καθαρά νερά;

Για να τσιμπήσουν αρκετά ψάρια σε ήπιες συνθήκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα πεινασμένα. Αυτό συμβαίνει μετά την γέννα των αυγών τους. Προσπαθούν να αναπληρώσουν το χαμένο τους βάρος και κυριολεκτικά τρώνε ο,τι βρουν μπροστά τους. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το αναλύσουμε καλύτερα σε επόμενες αναρτήσεις.

Και κάτι ακόμα:
Αρκετοί φίλοι υποστηρίζουν πως όταν η θάλασσα είναι 'γεμάτη', τα ψάρια τσιμπάνε με όρεξη (πλημμυρίδα), ενώ όταν η στάθμη της παρουσιάζει κάθοδο (άμπωτη) τα ψάρια δεν τσιμπάνε.





Ψάρεμα στην Κύπρο
psaremakipros.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου