Κυριακή 22 Απριλίου 2018

ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ- Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ


Όλο και πιο συχνά κάνει την εμφάνιση του το τοξικό ψάρι λαγοκέφαλος ή κουνελόψαρο το οποίο έχει έρθει στην μεσόγειο μέσω της διώριγας του Σουέζ. 
Σχίζει δίκτυα και καταπίνει ολόκληρα αγκίστρια χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ ευθύνεται εν μέρει για την υπεραλείευση στη μεσόγειο δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων στην Κύπρο. 


Οι Αρχές και συγκεκριμένα το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών παρουσιάζουν
μια εξαιρετικά αδιάφορη εικόνα ως προς την αντιμετώπιση αυτού του ψαριού. Οι λαγοκέφαλοι άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και να προσαρμόζονται με το κλίμα της Μεσογείου, ενώ σ'αυτό συμβάλλει η κλιματική αλλαγή. Σε ένα πρόσφατο μου ψάρεμα στην παραλία Lady's Mile στην Λεμεσό με είχαν τρελάνει στα τσιμπήματα μικροί λαγοκέφαλοι μήκους περίπου 8 εκ.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών πρέπει να δώσει ένα κίνητρο στους ψαράδες π.χ. 50σεντ/κεφάλι έτσι ώστε  να διαμορφώσουν ειδικά τα αλιευτικά τους εργαλεία για το ψάρεμα του λαγοκέφαλου. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα από πλευράς των Αρχών αυτοί οι αριθμοί που υπάρχουν τώρα θα υπερδιπλασιαστούν, ενώ το μέλλον του ψαρέματος προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο στα επόμενα χρόνια.

Για να αποφύγετε ανεπιθύμητες επισκέψεις από λαγοκέφαλους περιορίστε την σαρδέλα στην μαλάγρα, μιας και της έχουν ιδιαίτερη αδυναμία.
Σε κάθε εξόρμηση για ψάρεμα φροντίστε να έχετε μαζί σας συρματόσχοινο για να μην μπορεί ο λαγοκέφαλος να κόβει την πετονιά και να συλλαμβάνεται με ευκολία.












Ψάρεμα στην Κύπρο
psaremakipros.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου