*φωτογραφία με τους κέφαλους και ενα λαβράκι που πήρα
χαμηλή συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών. Η τελευταία έχει ως επακόλουθο τη χαμηλή πρωτογενή παραγωγή από τους θαλάσσιους φυτικούς οργανισμούς, (το ένα τρίτο σε σχέση με τη δυτική Μεσόγειο), και άρα τη χαμηλή βιομάζα των υπόλοιπων θαλάσσιων οργανισμών, μεταξύ των οποίων και των ψαριών. Παρόλα αυτά, η μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων και οικοθέσεων, που παρέχει η περιοχή αυτή, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του θαλάσσιου πυθμένα, συντείνει στην ύπαρξη μεγάλης ποικιλομορφίας στους οργανισμούς. Στα νερά της περιοχής μας έχουν καταγραφεί πάνω από 300 είδη ψαριών, πολλά εκ των οποίων είναι «λεσσεψιανοί μετανάστες», εισήλθαν δηλαδή στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα, διαμέσου της διώρυγας του Σουέζ. Λόγω της χαμηλής βιομάζας ψαριών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, σε σχέση με άλλες περιοχές της Μεσογείου, η αλιεία δεν αποτελεί σημαντικό τομέα της κυπριακής οικονομίας. Η συνεισφορά της στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Κύπρου, ως κλάδου πρωτογενούς παραγωγής, δεν ξεπερνά το 0,3%, ενώ η ετήσια κατά άτομο κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων είναι σχετικά χαμηλή (γύρω στα 20kg). Παρόλα αυτά, ο αλιευτικός τομέας στην Κύπρο θεωρείται σημαντικός, κυρίως γιατί προσφέρει κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στις παράκτιες περιοχές, (δημιουργία θέσεων εργασίας, προσέλκυση επισκεπτών κ.λπ.), αλλά και επειδή συντείνει στη διάθεση φρέσκων και υγιεινών προϊόντων στους καταναλωτές. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των ερασιτεχνών αλιέων, που βλέπουν την ενασχόληση με την αλιεία ως ένα μέσο χαλάρωσης και διαφυγής από την καθημερινότητα.
*ΠΗΓΗ - ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου